Hepatolog ostrzega. To produkty niszczą wątrobę! Zobacz, co specjalista poleca na regenerację wątroby
Co szkodzi wątrobie? Złe tłuszcze
Wątroba nie lubi nie tylko nadmiaru tłuszczu, ale również jego szkodliwych rodzajów. To nie tylko te przetworzone, przegrzane (np. wskutek smażenia), ale też zjełczałe (nie pierwszej świeżości, co dotyczy również mięs), a przede wszystkim sztucznie przekształcone, jak ma to miejsce w chemicznie utwardzanych olejach roślinnych, w których powstają izomery kwasów tłuszczowych typu trans.
Tłuszcze utwardzone są obecne nie tylko w pieczywie cukierniczym, ale również w twardych margarynach (wciąż używanych do pieczenia), przemysłowych słodyczach (głównie nadziewanych, ale nie tylko) czy produktach mrożonych.
Zamiast przemysłowych tłuszczów warto wybierać świeże tłuszcze naturalne, najlepiej z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych typu omega-3, które mają ochronne działanie na wątrobę. Ich źródłem są nie tylko tłuste ryby morskie o wysokiej jakości, ale też oleje roślinne (m.in. rzepakowy czy z lnianki) oraz nasiona oleiste, takie jak siemię lniane i konopne.