W skrócie
Zupa na cielęcinie doprawiana była „zaprażką białą”, czyli rodzajem zasmażki przygotowywanej z mąki pszennej i masła. Maria Ochorowicz-Monatowa w publikacji „Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami” podpowiadała, aby korzystać z kości cielęcych oraz gorszych kawałków mięsa. Dzięki temu zupa ogonowa z cielęciny będzie miała intensywny smak bez nadszarpnięcia domowego budżetu.
Zupa ogonowa na cielęcinie – przepis z XIX wieku
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 ogon cielęcy,
- 2 l wody,
- 200 g kości cielęcych,
- 200 g cielęciny,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 g suszonego majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 10 g mąki pszennej,
- 5 g masła.
Jak zrobić zupę ogonową na cielęcinie?
Przygotowanie:
- Ogon cielęcy należy umyć, sparzyć i oczyścić. Następnie ogon trzeba włożyć do garnka z grubym dnem razem z kośćmi cielęcymi i mięsem. Mięso należy zalać zimną wodą i gotować.
- Do ogona cielęcego wraz z kośćmi i mięsem trzeba dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę razem z przyprawami.
- Zupę ogonową z cielęciną trzeba gotować przez około 30 minut.
- Ugotowany ogon cielęcy trzeba wyjąć, obrać z mięsa i drobno posiekać.
- Następnie należy wyjąć kości cielęce i dodać mięso z ogona.
- Do zupy należy dodać zasmażkę. Na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło, dodać czosnek i następnie mąkę. Powstałą zasmażką należy zaciągnąć zupę.
- Gotowa zupa ogonowa na cielęcinie świetnie smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami.
Zupa cielęca Marii Ochorowicz - Monatowej
W książce kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej można zauważyć, że przepis na zupę cielęcą powstaje na bazie rosołu. Autorka przepisu zupę cielęcą doprawiła sokiem z cytryny, a także świeżo startą skórką cytrynową. To połączenie składników może zaskakiwać, ale świetnie komponuje się z delikatnym mięsem cielęcym. Monatowa zalecała podawać zupę cielęcą z ryżem ugotowanym na sypko lub grzankami z kajzerki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Soczysty burger Jana Kuronia na Światowy Dzień Hamburgera 2023. Odkryj przepis
- Apetyczne kotlety mielone Magdy Gessler. Oto tajniki delikatnych kotletów
- Gulasz z łopatki wieprzowej. Przepis na aromatyczne danie z idealnie miękkim mięsem
- Wołowina po burgundzku z serialu „Emily w Paryżu”. Przepis na boeuf bourguignon
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Komisja ds. wpływów rosyjskich. Wiceminister przypomina, co kiedyś mówiła opozycja
- "Krytyka komisji to przyznanie się do winy". Politolodzy o komisji ds. wpływów Rosji
- Lewandowska na meczu FC Barcelony. "Tak żegnamy Camp Nou"
- Były dowódca sił NATO w Europie: Kumple Putina mogą zwrócić się przeciwko niemu