MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Wiśle. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na lody w Wiśle?
Gdzie na lody w Wiśle? NataliaDeriabina
Zobacz, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Wiśle. Okres letni bez wątpienia większości z nas kojarzy się z lodami. W gorący, słoneczny dzień okażą się najlepszym sposobem na ochłodę. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Wiśle.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Wiśle

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Wiśle

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Wiśle, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Wiśle?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Krótko o historii lodów

W Polsce pisano o lodach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na ten wykwintny deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy były one obecne jedynie na królewskim dworze, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

W dwudziestoleciu międzywojennym zaczęło być modne uczęszczanie do lodziarni i cukierni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, śmietankowe i czekoladowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto