MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach...
fot. ulleo/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Brukselka dla osób na diecie i z wysokim cholesterolem

Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach surowego warzywa (ok. 5-6 średnich sztuk) znajdziemy zaledwie 43 kcal, a w gotowanej jeszcze mnie, bo 36 kcal. Brukselka ma również niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków i osoby z insulinoopornością. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K i A oraz kwasu foliowego. Dostarcza także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Ze względu na zawartość silnego antyoksydantu, jakim jest sulforafan brukselka może wspomagać układ odpornościowy i być pomocna w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Może być także elementem profilaktyki antymiażdżycowej i przeciwnowotworowej. Brukselka polecana jest również osobom starającym się od dziecko.

Zobacz również

Międzypokoleniowa majówka przy kapliczce w Osinach

Międzypokoleniowa majówka przy kapliczce w Osinach

Nasza szkoła dostała kartki z Pałaców Buckingham i Kensington! [ZDJĘCIA]

Nasza szkoła dostała kartki z Pałaców Buckingham i Kensington! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody