MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g...
fot. megaflopp/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Zaparcia

Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g na 100 g, czyli na 1 średniej wielkości sztukę), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Składnik ten reguluje rytm wypróżnień, a także przyspiesza przesuwanie się resztek pokarmowych w dalsze części jelita. Dzięki tym właściwościom kiszonki zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Zobacz również

Dzień otwarty w Szpitalu Śląskim w Cieszynie – wykłady, prelekcje i bezpłatne badania

NOWE
Dzień otwarty w Szpitalu Śląskim w Cieszynie – wykłady, prelekcje i bezpłatne badania

Szynowąż z ul. Jagiellońskiej w Bydgoszczy w wersji z klocków LEGO

NOWE
Szynowąż z ul. Jagiellońskiej w Bydgoszczy w wersji z klocków LEGO

Polecamy

Czy jesteś dobrze przygotowany do egzaminu ósmoklasisty z matematyki? Rozwiąż quiz

Czy jesteś dobrze przygotowany do egzaminu ósmoklasisty z matematyki? Rozwiąż quiz

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę

Małgorzata Ostrowska świętuje 40 lat na scenie!

Małgorzata Ostrowska świętuje 40 lat na scenie!