Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Oto wszyscy nominowani do nagród na Gali Ekstraklasy. Nikogo z Lecha i Rakowa!

Oto wszyscy nominowani do nagród na Gali Ekstraklasy. Nikogo z Lecha i Rakowa!

150-lecie straży pożarnej we Włocławku - wystawa w Starej Remizie. Zdjęcia

150-lecie straży pożarnej we Włocławku - wystawa w Starej Remizie. Zdjęcia

Polecamy

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje