Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Racuchy na jogurcie greckim są idealne na jesienne śniadanie. Rozgrzeją i dadzą energię na cały dzień. Sprawdź przepis na te słodkości

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Racuchy na jogurcie greckim to szybsza, ale równie smaczna alternatywa dla czasochłonnych racuchów drożdżowych. Stanowią wymarzone śniadanie dla łasuchów, w szczególności dla – również dorosłych – miłośników słodkości. Sycące, a jednocześnie lekkie danie może też być pomysłem na pyszny podwieczorek. Zobacz sprawdzony przepis na racuchy na jogurcie i proszku do pieczenia.

W skrócie:

Racuchy jogurtowe na proszku do pieczenia – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie niezawodny przepis na pyszne racuszki. Zrobisz je na jogurcie greckim z dodatkiem proszku do pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania i nie wymagają wiele pracy. Składniki miksujemy i od razu możemy je smażyć. Dodaję do nich niewielką ilość cukru, by nie paliły się na patelni. Przed podaniem warto oprószyć je cukrem pudrem lub polać miodem. Świetnie smakują także z dodatkiem jabłek, borówek czy malin.

Racuchy z cukrem pudrem
Racuchy na jogurcie greckim są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Co ważne, w czasie smażenia nie wchłaniają zbyt wiele tłuszczu. Katarzyna Puczyńska

Przepis na racuchy na jogurcie greckim

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 18 racuszków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,

do podania:

  • cukier puder,
  • dżem lub miód,
  • owoce np. jabłka, borówki, maliny.

Jak zrobić jogurtowe racuchy na proszku do pieczenia?

  1. Jajka utrzyj z cukrem waniliowym.
  2. Dodaj jogurt grecki i zmiksuj.
  3. Nie przerywając ucierania, dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Zmiksuj na gładkie ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
  5. Rozgrzej olej na patelni i ustaw średni ogień (wlej olej na wysokość ok. 1 cm).
  6. Kładź po łyżce ciasta na jednego placuszka.
  7. Smaż po 3 minuty z każdej strony.
  8. Usmażone racuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Gotowe posyp cukrem pudrem, polej miodem, czy podawaj z dżemem i owocami. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Racuchy na jogurcie greckim są idealne na jesienne śniadanie. Rozgrzeją i dadzą energię na cały dzień. Sprawdź przepis na te słodkości - Strona Kuchni

Wróć na gryfice.naszemiasto.pl Nasze Miasto